Friday, December 26, 2008

PPSMI

PPSMI (Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris), satu rancangan ke arah melahirkan generasi intelek yang bertaraf global dan mampu memenuhi kehendak pasaran kerja pada masa kini.

Idea ini mula timbul hasil pertimbangan akan realiti dunia di era globalisasi ini, yang mana ilmu dalam kedua-dua bidang ini berkembang dengan sangat pantas, terutama di negara-negara maju, dan hampir kesemua jurnal-jurnal dan makalah berkaitan kedua-dua bidang ini diterbitkan dalam bahasa inggeris, maka demi memastikan anak watan kita mampu mengejar arus ini, idea ini muncul.

Tun Dr. Mahathir, selaku ‘founder’ idea ini dalam kenyataannya menyatakan, sebagai seorang yang cinta pada negaranya, dia tidak sanggup melihat bangsanya ketinggalan dalam dua bidang utama ini.

Namun, setelah enam tahun sistem ini diaplikasi, suara-suara yang menentang pelaksananannya bukan semakin sedikit, malah semakin lantang dan kerap disuarakan, baru-baru ini Gapena mengugut untuk menyaman kerajaan jika terus melaksanakan PPSMI kerana bercanggah dengan perlembagaan. Jika kita teliti dengan sebaiknya, kebanyakan mereka yang menyokong sistem ini adalah golongan ekonomi, kerana sistem ini akan melahirkan pekerja-pekerja yang mampu bersaing di peringkat global, manakala tentangan disuarakan oleh golongan pendidik dan sastera dek kerana semakin terhakisnya peranan bahasa melayu.

Pada pandangan saya, isu ini perlu kita teliti dari dua sudut, yang pertama ialah dari sudut sastera, dan yang kedua dari sudut sosial. Dari sudut satera, ia secara terang-terangan merendahkan status bahasa melayu dalam bidang pendidikan. Kita mengakui, bahasa inggeris merupakan bahasa utama dalam bidang sains dan matematik, pun begitu, ia tidak bermakna, orang kita mampu bersaing dalam bidang tersebut hanya setelah orang kita menguasai bahasa inggeris.

Bahasa bukan sekadar berperanan dalam sudut pertuturan dan interaksi, bahkan bahasa itu mewakili sesuatu kaum atau etnik, ketinggian bangsa itu akan menaikkan bahasa itu, namun apabila bahasa melayu sudah dinafikan aplikasinya dalam bidang sains dan matematik, ia secara automatik menidakkan keupayaan orang kita dalam bidang tersebut.

Sebelum kebangkitan eropah, bangsa arab merupakan peneraju bidang keilmuan, di mana kitab-kitab dan makalah-makalah yunani dan romawi dialih bahasa kepada bahasa arab, ketika itu bahasa inggeris bukan bahasa utama, ia juga bermula sebagai bahasa vernakular, dan sebaik era perindustrian, bahasa inggeris menjadi bahasa yang penting.

Selagi dasar PPSMI ini diteruskan, maka selagi itu, bahasa melayu akan ketinggalan dan kehilangan fungsi dalam kedua-dua bidang yang penting ini, kelak, meskipun kita menguasai bidang sains dan matematik, bahasa kita masih lagi tiada fungsi dan nilai kerana kita telah meninggalkan ketinggian satera kita.

‘saya tidak pasti kenapa, bila bercakap tentang sastera ini, darah naik ke kepala!’
Kata Prof. Muhammad Salleh, sasterawan negara, yang juga merupakan pensyarah USM.

‘saya dah merantau ke banyak tempat, dari Australia, ke eropah, seterusnya ke benua amerika, mereka tidak pernah meniggalkan sastera mereka’ kata beliau lagi.

Bagi saya, perlaksanaan PPSMI telah menghilangkan peranan bahasa melayu sebagai sebuah bahasa ilmu, dan ia secara langsung merendahkan martabat bahasa melayu di dalam bidang akademik, serta menidakkan keupayaan bahasa melayu untuk bersaing dengan bahasa-bahasa lain di dunia.

Pemerhatian kedua bagi saya adalah dari sudut sosial. saya melihat, apabila sistem PPSMI ini dijalankan, mereka yang mampu menguasai subjek sains dan matematik ini hanyalah mereka yang mampu menguasai bahasa inggeris dengan baik, dan mereka yang menguasai bahasa inggeris dengan baik adalah mereka yang tinggal di bandar dan didedahkan akan bahasa ingeris sejak kecil lagi.

Namun, bagi pelajar-pelajar desa yang masih lagi berfikir, bercakap, menulis, membaca, serta berinterkasi dalam masyarakat dengan bahasa melayu, mereka yang amat jarang didedahkan dengan bahasa inggeris, dan kurang akses dalam mempelajari bahasa inggeris, keupayaan mereka terbatas. Mereka ini merasa terasing dan tidak berminat dengan kelas bahasa inggeris, dan kini, ia sudah menular ke dalam kelas sains dan matematik. Selain tidak faham apa yang diajar, mereka turut merasa rendah diri kerana kurang penguasaan bahasa inggeris.

Menguasai bahasa inggeris adalah penting, namun menguasai sains dan matematik lebih penting, apa guna kita mampu melahirkan ribuan pelajar yang kompetitif dalam bidang sains dan matematik, di kala ratusan ribu anak-anak kita semakin gagal menguasai sains dan matematik di peringkat rendah dan menengah?

Perbezaaan upaya kedua-dua golongan ini dalam bidang sains dan matematik dikhuatiri bakal menjarakkan lagi jurang sosial di kalangan rakyat negara kita, ia akan melahirkan satu keadaan sosio-ekonomi yang tidak sihat di negara kita, di mana jurang kedua-dua golongan ini semakin sukar untuk dikurangkan.

Pada pandangan saya, sudah tiba masanya, pengajaran dan pembelajaran sains dan matematik dikembalikan kepada sistem yang asal, dengan mendaulatkan kembali bahasa melayu dalam sektor pendidikan negara kita.

Baca Selengkapnya....

Sunday, December 14, 2008

14/12/08:satu kenangan..

Hari ini, 14/12/08, ‘daily lab schedule’ sepatutnya amat mudah dan ringkas, masuk makmal 208 pukul 4 petang, kumpulkan ‘germinated paddy seed’ dan ‘bacteria culture’ bawa ke ‘plant house’ kemudian, siapkan ‘plantation and inoculation’. Bisa disudahkan seawal 5 petang dan malam sudah boleh rehatkan minda mencari input baru.

Entah sebab apa, bila masuk ‘research lab’ Dr.Amir tadi, tengok media ATCC(American type cell culture) dah habis, terfikir pulak,


‘Hm, ni kalau tak buat cepat, susah nanti’

Jadi kerja di ‘plant house’ ditangguhkan dulu, matlamat baru adalah menyiapkan 10 kelalang kon media ATCC sebelum asar, jadi kerja dimulakan, tinggal nak tetapkan pH, azan asar berkemandang,

‘Ok, solat dulu’

Sebelum keluar, nampak tong ‘distilled water’ separuh kosong,

‘alang-alang masuk lab, on jelah’

Segalanya berjalan lancar, sepatutnya, siap solat asar, terus ke bangunan G09, singgah di makmal ‘plant pathology’ tengok akram buat kerja, menguruskan projek VCG(vegetative competitive group), di bawah seliaan Dr.Latifah, tak lama, terus naik ke maakmal 208, tengah nak masukkan kunci makmal, bunyi benda pelik, teringat bilik Dr. Amir terbuka,
‘Dr. Amir masuk lab ke?’

Sebaik pintu terbuka, dada macam kena ‘heart attack’, mata terbeliak tengok lantai makamal mula melimpah,

‘takkan tong distilled water dah penuh, baru 15 minit keluar’

‘La...paip tercabut rupanya’

'Paip tercabut dari mesin distilled water'

Mula kelam kabut, tutup pili, tutup suis mesin ‘distilled water’, turun balik ke makmal ‘plant pathology’, cari akram, tapi akram tengah sibuk ‘pour media’, alhamdullilah, masa tu Abg.Hafizi masuk, nak guna mikroskop. Abg.Hafizi senior, sama-sama mikrobiologi, juga merupakan bekas presiden KPRS(Kelab Pembimbing Rakan Sebaya) USM, juga bekas pimpinan PKPIM. Dia pernah cerita, dia pernah banjirkan makmal Prof.Baharuddin jam 2 pagi,

‘Abg.Hafizi, kalau lab banjir, nak buat macam mana? Lab saya dah banjir’

‘Hah? Banjir? Distilled water ke?’

Sampai saja ke makmal, Abg. Hafizi terus menarik nafas, sama ada lega, atau terkejut,

‘Ok, sekarang, kita perlu surat khabar yang banyak, penyodok atau penyapu, tray, kalau ada beaker plastic pun ok’


Maka, bermulalah kerja-kerja penghapusan ‘bukti’, hampir 3 bahagian makmal banjir, operasi dimulakan dengan menghampar surat khabar, tapi nampak tak berkesan,


‘ni, kena cedok ni, tunggu ana pi ambik penyodok kat lab ana’ kata Abg.Hafizi sambil tengok ruang belakang, tempat selalu kak An solat,

‘Alamak, sejadah dengan telekung dah basah, confirm dapat lecture free esok’ esok isnin

Sambil-sambil buat kerja, tetiba pintu lab ada orang buka, ingat Dr.Amir, ‘takkan kantoi kot’ kata dalam hati,

‘wei, apa dah jadi ni?’

Fitrien rupanya, alhamdullilah, tambah sorang lagi sukarelawan banjir.

‘kat Kelantan banjir habis dah, kat sini pulak banjir’ kata Abg.Hafizi, sedikit menceriakan suasana. Jam dah 5.30ptg, ‘bila aku boleh pi plant house ni?’ kata dalam hati.

‘Hai, macam orang gaji pulak aku ni’ kata Fitrien sambil buat kerja.

‘You always a servant’ kata aku.

‘Hei, tolong sikit’ marah Fitrien.

'Betul apa, a servant to Allah’ balas aku.

Kerja-kerja mencedok siap jam 6ptg,


‘ni, Ashraf kena datang balik malam ni, kutip balik surat khabar ni, hapuskan bukti, lap mana patut’


‘Ok, terima kasih Abg.Hafizi, banyak susahkan’

'Takpe, biasalah, bila lagi nak gotong royong, tak sah jadi student final year tak jadi benda ni’ kata Abg.Hafizi sambil ketawa.

Jam 6.30ptg, bertolak ke ‘plant house’ untuk menyudahkan matlamat asal hari ini. Kerja dimulakan dengan kelajuan maksima, siap 3 polibag, ada lagi 25, azan maghrib pula kedengaran,

‘Hai, bukak puasa dengan pokok padi lah aku hari ni’

Kerja diteruskan sampai pukul 7.20mlm, kemudian balik RS untuk mandi dan solat maghrib, makan sedikit roti untuk als perut, kemudian ke masjid untuk solat isyak, kemudian baru makan, dengan Akram dan yang lain.


Balik semula ke ‘plant house’ menyiapkan kerja sampai jam 11.40mlm,

‘nilah first time aku tengok ore tane pokok male-male, sejaroh nih’ kata Akram.

Siap kerja di plant house, kerja-kerja pembersihan menanti di makmal, akhirnya, segalanya siap, dan malam ni, sampai di RS jam 3.05 pagi. Banyak perancangan asal yang dah lari dan perlu untuk aku ‘re-schedule’, tetapi sejauh mana aku merancang, segala-gala adalah perancangan Allah SWT, segalanya ada hikmah, sebahagaimana hari ini, hanya sedikit, teringat satu kata-kata,


‘Allah, apabila dia memberi ujian, Dia berbicara dengan kita’


Sebagaimana kata Ust.Hasrizal, setiap musibah atau apa saja yang berlaku terhadap kita, merupakan kata-kata Allah terhadap diri kita, yang penting adalah bagaimana kita membaca bahasa itu, adakah ia teguran Allah terhadap kita terhadap kesilapaan kita pada hari ini? Atau Dia mahu kita mengingatiNya?

Malam ini, menanti hari esok dengan resah, kerana esok hari isnin, semua orang akan masuk makmal 208 esok, dan pasti akan ada yang perasan, 'there is something wrong', jadi esok adalah ‘judgement day’, walaupun begitu tidaklah sedasyat dan seazab ‘judgement day’ Allah SWT di Mahsyar kelak, semoga selamat segalanya..


Baca Selengkapnya....

Saturday, December 13, 2008

Last Night

This article was wrote at 5.04 AM, because, I would like to write this article while I on the mood to write, I found that, I’m very bad to write anything without a mood, will get really bad if forced to write. Ok, the story is yesterday, 12th Nov 08, akhi Hisyam Lee ask me how to start a blog, so I said it’s better to learn from our sifu, akhi Farid, The Innovator to this hobby among PMI’s members, being a blogger. Hence, I made a call after solat asar,

‘Abang Farid, malam ni boleh datang RS tak? Nak belajar buat blog..’

‘Pagi esok ana nak pergi Kelantan, majlis kahwin Abang Yusri dengan Kak Pah, datang RT lah’

‘Ok, set’

So, that night, around 11 we went to RT, but actually it’s not about blog I want to write about in this article, the real story is, while waiting Akhi Farid teach Hisyam how to start a blog, I was watching television, and there is one interesting film there, title ‘Sicko’ by Michael Moore,
It’s not fiction film, or romance and also not action film, it’s will be easy describe as documentary, a personal documentary about America Health care system, the story is easy, director start it with the reality of Americans life, in health aspect, in America, if you are get ill, injured, infected, and you step into any nearby hospital, to get a treatment needed, you must have enough money for it or covered by insurance, treatment only gives to those affordable enough to pay for it.

One man, while doing work at his house, get his two finger cut, now, this guy are not covered with insurance, doctor tell him, they can connect back those two finger, but each has its own cost, one finger cost $60,000, and the other one $12,000, combined means, $72,000, this guy choose to connect that cost $12,000, so he could still play a guitar, he still lucky he have the money, how about those who is do not own enough money then? Where they will go?

So, the hospital is keep running as a business, where the product sold are treatment and medicine, with doctors as their main workers, getting highest profit is the main agenda, what profit would they get from dying child, with his or her parent do not have enough money to pay to hospital? Call security, bring them out, without treatment! As easy as that, now, we can see the true face of human, those that do not care to others.

The director then roll on those who got covered by insurance, but still, since insurance is business, profit is main agenda, those who are get cancer, or suspected have growing tumour on their brain, even covered with insurance, the insurance corporation will try their best to reject application that would cost a lot of money, by doing that, they could save up half million, it worth right? For them, yes! This business has turn up their owner become millionaire.

Comparison

Director then bring my eyes to another few country, start with Canada, British, and France, where their people are fully covered. Well, Alhamdullilah, in Malaysia, our government policy on healthcare are good, even there is still lacking and double standard case in hospital, still, there is treatment to those when needed, and our doctor do not need say ‘NO, I can’t treat your son, because it’s hospital policy’ even though he/she know patient is dying, in America its happen, here, praise be to Allah SWT.

Back to movie, the camera back to America, light are focus on volunteer workers of September 11 tragedy, which is now suffer as a result of their works at ‘ground zero’, and they are not give treatment or any help, because they are not government worker, now, these guys used to be praised as a hero by their government, what a hypocrite.

The most interesting part are, main actor bring all this sick volunteers to Guantanamo Bay based at Cuba, because there is the only hospital that provide free service by America government. As they move closer to the camp, siren was on, and they must head back to Cuba, all these sick people need treatment, and they got their treatment at Cuba hospital for free. One woman on the group, full up her bag with inhaler, that she must pay $120 at her country, but only 5 cent at Cuba. Now only they understand how better Cuba government compare to their government, for 45 years, they are believed Fidel Castro is Lucifer, as told by their government.

Islam and Capitalism

From this film, I can see how cruel people can be, when there is no human value once money and profit blind human eye, they not see through their heart anymore, but business. When Jon called that capitalism as devil, at first I thought it’s too much, but after watch this film, I can see how cruel they can be. Capitalism, definitely not just create, also enlarge the gap between the richest and the poor, the rich getting rich, and the poor getting poor.

In Islam, that why Zakat is one of five main Muslim principle, it’s for community rights. Through zakat, all extra profit among the rich are take a little and merged with other rich person, then these combined profit are given to those needed, who is unlucky, who is do not have money to eat, by doing this, the gap of rich people and poor people are getting nearer, and it’s never prohibited those work hard to become rich, and the poor are not leave behind, they also get a bit ‘rezki’ Allah awarded to lucky one.

All of us remember once after the death of our beloved prophet Muhammad SAW, when Abu Bakar are pointed as a leader, there is a group of Muslim disobey the order to pay a zakat.
What Abu Bakar did? All of us know, Umar al-Khattab ask Abu Bakar that time,

‘are you really going to killed them? Even they are Muslim, even they performed solat?’

Zakat is not order from human, its Allah shariah. Disobey zakat means disobey Allah SWT. In Islam, we believe, whatever income or profit we gain was not totally belong to us, it’s belong to Allah, after all its all came from Allah, hence we must managed it carefully, if there extra on our saving after certain period, it’s for zakat. That’s how Islam teaches us to live as a community. This system ensure there will be no hatred or jealousy between the rich and poor, and bring stability to community, that’s ‘Hikmah’ from zakat.


Baca Selengkapnya....

Sunday, December 7, 2008

Ieduladha 1429H

KULLU 'AM WA ANTUM BI KHAIRIN..




Hari raya iduladha kali ini pertama kali disambut di USM, kali pertama menyambut iduladha tanpa keluarga adalah ketika di matrikulasi, ketika itu, sebab ramai yang tidak pulang, maka pentadbiran KMPP menganjurkan sambutan peringkat kolej,


Takbir raya di dataran bersama sahabat-sahabat,

Jamuan hari raya bersama staff di dewan al-Farabi,

Sambutan ketika itu bagaikan cuti umum yang biasa sahaja, kecuali sesi pagi diadakan takbir dan solat iduladha bersama, itu sahaja!

sedangkan sambutan Iduladha ini, di negara arab, Pakistan, Bangladesh, dan Patani merupakan sambutan yang utama, kemeriahannya jauh melebihi sambutan Iedulfitri, tetapi di Malaysia, situasi ini terbalik, mungkin lantaran kurangnya penghayatan dan pengertian masyarakat kita terhadap Iduladha.

Berbeza dengan Iedulfitri yang datang selepas kemuliaan bulan ramadhan, kehadiran Ieduladha adalah bersama dengan kemulian bulan Zulhijjah,

Sabda baginda Nabi,

"Sebaik-baik hari di dunia adalah sepuluh hari itu"
(Riwayat al-Bazzar ; Albani : Sohih)



Allah pula berfirman,

"Demi Fajar dan hari-hari yang sepuluh"
( Al-Fajr : 1)

Majoriti ulama menyatakan hari sepuluh itu merujuk kepada hari pertama hingga sepuluh Zulhijjah dan bukannya sepuluh terakhir Ramadhan.
(Zad Al-Ma'ad, Ibn Qayyim).

Ia juga disebut oleh Nabi SAW dalam hadith lain :

"Tiada hari-hari yang lebih disukai oleh Allah SWT untuk hambanya memperbanyakkan amalan dari sepuluh hari ini"
(Riwayat Al-Bukhari).

Kemuncak kemuliaan bulan Zulhijjah adalah pada hari jemaah haji wukuf di arafah, iaitu 9 Zulhijjah, pada hari ini, di saat jemaah haji memutihkan bukit-bukit di arafah, umat islam amat digalakkan berpuasa,

Dari Abu Qatadah Al-Anshari R.A, katanya: Rasulullah SAW pernah ditanya tentang kelebihan puasa hari Arafah, lalu sabda Nabi, Semoga dapat menghapus dosa tahun lalu dan yang akan datang.
(Riwayat Muslim)

Dalam hadith yang lain, baginda bersabda,

"Tiada hari yang lebih banyak Allah membebaskan hambanya lebih dari hari Arafah" (Riwayat Muslim)



Ieduladha

Amalan yang paling utama ketika Ieduladha adalah ibadat korban, ia adalah demi mengingati kisah pengorbanan Nabi Ibrahim a.s yang menyembelih anaknya ismail, mulia dan besarnya ganjaran ibadat korban ini tidak dapat digambarkan, bagi mazhab hanafi ibadat korban ini dikira ibadat wajib bagi sesiapa yang mampu, tetapi kita di imam shafie meletakkan ia sebagai sunat muakkad.



Berkaitan ibadah korban ini, Allah SWT berfirman,

"Sesiapa yang membesarkan syiar Allah (berkorban) mala ia adalah dari tanda ketaqwaan hati"
(Al-Hajj : 32)

Baginda Nabi bersabda pula,

"Tiadalah amalan anak Adam yang lebih disukai oleh Allah SWT pada hari kurban kecuali berkorban( dengan menyembelih binatang)"
( Riwayat At-Tirmidzi, Abu Daud ; Gharib, namun terdapat rawi yang dipertikaikan)

Allah berfirman lagi,

Daging-daging unta dan darahnya itu sekali-kali tidak dapat mencapai (keridaan) Allah, tetapi ketakwaan dari kamulah yang dapat mencapainya. Demikianlah Allah telah menundukkannya untuk kamu supaya kamu mengagungkan Allah terhadap hidayah-Nya kepada kamu. Dan berilah kabar gembira kepada orang-orang yang berbuat baik.
(Al-Hajj : 37)

Apa yang paling penting dalam kita menyambut Ieduladha adalah kisah pengorbanan Nabi Allah Ibrahim a.s sanggup menuruti arahan Allah menyembelih anaknya yang amat baginda dambakan, ismail,

Mengikhlaskan hidupnya kepada Allah, sanggup mengambil nyawa anak kesayangan dengan tangannya sendiri,

Semua ini adalah untuk keredhaan Allah, inilah satu pengorbanan agung,

pengorbanan amat penting dalam islam,

Hidup dan terus bernyalanya obor islam adalah kerana pengorbanan,

Islam pada hari ini sampai kepada kita adalah hasil titisan darah para syuhada di era sahabat,

hasil kesabaran dan keteguhan hati Baginda Nabi Muhammad SAW,
hasil pengorbanan golongan muhajirin dan ansar,

Dan perjuangan menegakkan agama Allah ini akan berterusan hingga kiamat menjelang, terus dinyalakan dengan pengorbanan para mujahid dan mujahidah, inshaAllah...

Salam Ieduladha buat semua...

Baca Selengkapnya....

Friday, December 5, 2008

Final project

Alhamdullilah!!!


Segala puji bagi Allah, akhirnya dapat juga menulis untuk blog ini, setelah hampir sebulan tersadai, sebaik selesai memberi segala fokus pada ujian akhir sem, terpaksa memerukkan diri dalam makmal, bagi menyudahkan apa yang dirancang, kerana bermula 27hb hingga 30hb, ditugaskan sebagai unit penginapan dan ‘tourist guide’ untuk sahabat-sahabat yang datang khas ke Kelantan untuk meraikan majlis perkahwinan akhi Ghafar.

Tahniah akhi, selamat membina baitul muslim yang bakal melahirkan kader-kader islam yang mantop. Sebaik pulang, perjumpaan kali kedua dengan supervisor Final year project (FYP),Dr. Amir Hamzah, juga merupakan pengerusi rancangan mikrobiologi ,

‘I want to see a result by this 19 Disember, whatever result, no result means drop.’


Katanya tenang, tapi cukup untuk meresahkan pelajar tahun akhir mikrobiologi di bawah seliaan beliau, sedikit sebanyak, FYP ini betul-betul berjaya membuatkan saya fokus, dan ia merupakan satu pengalaman penting selaku pelajar. Serba sedikit berkaitan FYP saya, adakah ia penting untuk diceritakan? Saya pun tak pasti..
Secara mudah FYP saya berkaitan dua perkara, pokok padi variasi MR220 (Oryza sativa ) dan Diazotrophic organism, sejenis spesis bacteria dalam kategori nitrogen fixing organism.

Objektif utama kajian kali ini adalah menentukan sifat migrasi empat local isolate strain , sama ada keempat-empat strain iaitu L1, L5, L8 , dan L15 yang diambil dari pokok sawit bersifat endophytic atau exophytic, apabila diinokulat pada pokok padi.
Objektif kedua adalah melihat kesan-kesan inoculation keempat-empat strain tersebut, untuk objektif kedua ini, pokok padi akan ditanam secara aerob selama 28 hari di rumah kaca, manakala objektif pertama, pokok akan ditanam selama dua minggu di dalam tabung uji dengan menggunakan Murashige and Skoog media.

Sebaik sahaja, kedua-dua bahagian kajian, iaitu di rumah kaca dan tabung uji siap, pokok padi akan dipotong dan dilihat di bawah Scanning Electron Microscope (SEM) dan Transmission Electron Microscope (TEM), disebabkan untuk pelajar tahun akhir, hanya slaid sahaja dibenarkan untuk setiap pelajar bagi kedua-dua SEM dan TEM, maka, walaupun saya menanam 80 pokok dalam tabung uji dan 28 pokok di rumah kaca, hanya 2-3 pokok sahaja yang akan digunakan.

InshaAllah, dengan izin Allah, jika tiada apa-apa masalah, segalanya akan selesai pada hujung januari akan datang, moga segalanya berjalan lancar.

*artikel ini saya terpaksa rojak Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris, bagi saya ini adalah kesan apabila kita menjadikan bahasa Inggeris sebagai perantara dalam sains dan matematik, cuma pandangan pribadi

Baca Selengkapnya....

Thursday, November 6, 2008

Barrack Obama, will there a change?


Yesterday, November 5th 2008, senator Barrack Obama of Illinois, have been declared as a new president of the United State of America. I’m sure that this date would be gazetted as important moment in history, because, it’s not a normal victory in US President election, it’s resemble a lot of things and was an indicator of new era, which will sketch a new political map, a change that has been waited not only by Americans, but also most of the resident of this globe.


‘Change, we need!’ Is Obama slogan for his campaign, which has attracted a lot of people’s attention, the agenda of change he promised the world has lead him to white house today. Yes, peoples on America and throughout the world are waited for change on this big country, a change to make life better, better in economy, better on policy, all these are now put on Obama shoulder as now he grabbed the power in his hand.

Since George W. Bush was choose as a president of the United State of America, a lot of policy he made has bringing damage not only to his country, but also the world. After the attack on September 11th, he declared a war of new millenium, a war against terrorism, which is a passport for him to invade innocent country by telling that this country feed terrorist, this country develop Mass Weapon of Destruction (MWD), thousands of innocent has been killed, a lot of public facilities on Iraq which has been destroyed during invasion was totally lost, increase in killing among Sunni and shiah on Iraq, now who is actually a terrorist?

People know the answer already. And peoples of America have given the answer when Democrat parties win congress election, as early sign to President Bush. A big drop on USD valued and America economy has cause main financial institution at America and European countries bankrupted, this economic crisis have forces America government to bail out these banks, is another indicator on the loose of Republican on this election. One interesting fact here is, America government borrow 1.5 billion USD per day, but they bail out these banks with 700 billion USD, where the money come from? I also do not know.

As expected, Obama win this battle with big majority, and of course, first thing he must did is move out all America troops from countries which have been invaded. But this victory not only for that mean, Obama victory also has placed him as first US president came from black people, which is a minority in America, is it a sign of racism is getting lighter in America? An interesting thing I have been observed through this election, however, coming from a group of minority would make him understand better situation on other small countries and east block of this world.

It is the fact that, Obamas father is originated from Kenya, and also a Muslim, Obama full name is Barrack Hussein Obama, he also used to lived at Indonesia, during his teen age, and with all this background, people are put a hope on Obama, hoping that he will understand better, better than any others US president because, because most of US President was not understand other countries very well, especially on east part, understanding will be interpreted through action on these countries, just like Tun Dr. Mahathir said. In his plan, Obama also view Asia as potential in economy, trade, and peace, which is a good sign for Asia countries.

Obama has gone through a tough challenge to accomplish what he grabbed today. Start with a fight with Hillary Rodham Clinton, former first lady of America. This battle to choose President candidate from Democrat, has been recorded as longest battle, and it’s end with Hillary surrender to Obama, after most states choose Obama as candidate, Hillary then ask to her supporter to regroup with Obama group, and unite as one party, to face John McCain from Republican in real US President election, Bill Clinton, also endorsed his support to Obama.

There is many reason why Obama win this election, one of the reasons are the Muslim in America, based on history, Muslim at America are loyalty voter for Republican, this is because, Democrat are well known as a parties that extreme in democracy ideology, fight for an equality in every aspect, Democrat permits marriage of equal sex, equalities in man and woman, and also of course, equality in races, in America scope, equality between white, black, and Asian immigrants, that is the reason two Democrat candidate for President was a black, means Obama, and Hillary Rodham Clinton, a woman, it’s represent parties principle, if Clinton win the game, she will became first woman entitle with President of United State of America.

On opposite site, Republican is a party full with people with political background family, just like George W. Bush, son of President George Bush. However in this election, Muslim on America make a big turn, by choose Obama, most is because, Bush policy on Iraq and other Islamic country, plus economy crisis.

Regarding economy crisis, I was once discuss with my friend at University of Florida, US, named Jonathan Bull, same age as me, now on third year at University of Florida, he was vice president of Muslim Student Association (MSA), he said that Republican was the one that cause the crisis, they keep the market going, and he also said, if Obama doesn’t won this election, ‘we (American people) screwed’, however the crisis now wasn’t as big as on 1929, where 1/3 banks at America was bankrupted, he also agreed that real main cause of this crisis is capitalism devil, keep rolling money out there, and now is the time for Islamic banking rise, replace capitalism system.

Whatever the cost, whatever the deal, right now Barrack Obama is a new president of the United States of America, and what he will bring to American and other people over this globe, is something that is nobody known, even big hope on peace bringing him up there, is the effect will be felt by everyone? Only Allah known, and what is Obama stand on Palestine issues, is something I’m would mark as important policy, I never put a big hope on this issues, because based on history, any US president who do not show loyalty to Israel are killed on the road, JFK as example. Still, the changed he promised are the main agenda, Americans are waiting for change, people on other countries are waiting, and I’m also waiting...

Baca Selengkapnya....

Friday, October 10, 2008

kembangkan dakwah islam


Assalamualaikum wbt…

Saya terpanggil untuk menjawap masalah yang dihadapi oleh seorang mahasiswi tahun satu yang mengatakan dia sering diganggu dengan kunjungan kakak-kakak bertudung labuh ke biliknya hampir pada setiap malam dengan mengadakan usrah di bilik. Saya rasa agak terkilan dengan kejadian yang berlaku dan hal ini mengecewakan saya.


Pada pandangan saya usrah yang dilakukan sehingga menimbulkan ketidaktenteraman dalam kalangan mahasiswa/i seharusnya perlu dielakkan. Dalam menyampaikan dakwah Islam pelbagai cara dapat dilakukan. Tidak dinafikan usrah merupakan salah satu method dakwah yang sering digunakan untuk menyebarkan ilmu, berkongsi pendapat, membina ikatan silaturrahim, dan saling memahami antara satu sama lain. Hal ini kerana, usrah dapat membentuk jiwa-jiwa murni yang cinta dan sayang akan islam.

Usrah yang berkesan adalah usrah yang mana sentiasa merasa rindu untuk bertemu dan merasa sedih apabila harus berpisah dengan sahabat-sahabat seusrah. Namun, sekiranya usrah yang dilakukan tidak disenangi malah mengganggu ketenteraman orang lain, jadi dimana indahnya kekuatan usrah tersebut?. Walhal, usrah dibentuk untuk menerap nilai-nilai murni dalam jiwa insan. Saya menyeru kepada semua supaya menjaga nama baik islam di mata dunia. Jangan disebabkan “nila setitik habis susu sebelanga”. Jangan disebabkan sebilangan golongan menyebabkan semua tidak suka kepada usrah.

Selalu saya sebut kepada sahabt-sahabat saya yang buntu nak menjalankan usrah, ‘usrah itu bukan pada method nak melaksanakan, tetapi mencapai matlamat, methodnya adalah bebas, usrah adalah untuk member ilmu dan kefahaman, nak membina faham tidak semestinya dalam halaqah, boleh je diberi sambil mencari ikan di sungai botanical garden.

Cabaran bagi para da’ie atau pendakwah pada hari ini adalah bagaimana mereka mentransformasikan methodology atau kaedah dakwah mereka, kerana dunia telah berubah, sedang berubah dan akan sentiasa berubah, manusia dan sifat serta pemikiran mereka juga berubah, maka sebagai pendakwah, kita tidak boleh menggunakan method dua puluh atau tiga puluh tahun lalu untuk generasi sekarang, generasi hari ini adalah generasi baru, uslub dakwah itu luas dan lunak, cuba kita perhalusi kaedah dakwah yang Allah ajar kita dalam surah an-nahl ayat 125,

Serulah(manusia) kepada jalan tuhanMu dengan hikmah dan pengajaran yang baik. Dan berdebatlah dengan mereka dengan cara yang baik….(akhirul aayat)

Luaskanlah skop dakwah, agar kesannya lebih mencapah…


Baca Selengkapnya....

Wednesday, October 1, 2008

SELAMAT HARI RAYA IEDULFITRI 1429H

Buat semua sahabat, tak banyak yang nak dicoretkan di sini,
Selamat Hari Raya Iedulfitri 1429H diucapkan,
moga ia memberi suatu makna dalam hidup ini...

video

Baca Selengkapnya....

Saturday, September 20, 2008

Kemalangan


Mengikut statistik, antara penyumbang utama kepada kematian di negara kita adalah kemalangan atau kecelakaan jalan raya, daripada semua kes-kes kemalangan yang mengakibatkan kematian, kemalangan yang melibatkan motosikal mencatat kematian yang tertinggi. Saya sendiri pernah kemalangan, sudah 3 kali setakat ini, nasib baik Allah tidak menjemput saya dalam setiap kemalangan itu.

Pertama kali ketika darjah 5, masih ingat lagi ketika itu teruja mencuba basikal baru, berlumba balik ke rumah dengan adik, akibat tiadanya perasaan sabar dan ghairah untuk dinobatkan sebagai pemenang, tanpa disangka, sebuah motosikal melanggar dari kiri, apabila sedar, saya telah tertiarap tak bermaya di dalam parit di bahu jalan, masih ingat wajah mak yang menangis ketika menanti di wad kecemasan...basikal yang tak sampai seminggu usianya, habis bengkok dan tidak mungkin dapat diperbaiki, inilah akibat tiada sifat sabar dan terburu-buru, betul kata Nabi, sifat terburu-buru itu sifat syaitan.

Kali kedua, kemalangan kereta, ketika itu baru masuk sekolah memandu, bila mak ayah dah keluar, apa lagi...terus buat pakatan dengan kakak nak cuba praktikkan apa yang dah belajar, nasib tak berapa baik, akibat tidak mahir menstabilkan cluth dengan minyak, kereta meluncur secara reverse dengan kelajuan 80Km/j, dan melanggar pagar rumah, saya bernasib baik, tidak luka sikit pun, tapi...bonet kereta hancur,dan kakak menerima lima jahitan di dahi. Masa tu teruk kena marah, tapi ia mengajar sesuatu dalam hidup ini.

Kali ketiga, yang paling teruk, ketika itu hari raya kedua aidiladha, menunggang motosikal ke kedai, mak suruh beli roti, dilanggar dari belah kanan oleh kereta Honda CR-V, tak ingat macam mana boleh dilanggar, yang masih ingat, sebelum dilanggar, memang terasa seram sejuk, bam!!

Apabila tersedar, dalam keadaan tertiarap di tengah jalan raya, masa tu cermin mata dah pecah, tapi boleh nampak kereta sedang tersekat, dan semua orang melihat diri yang sedang tertiarap, terus bangun, tak mahu menyekat jalan orang, tiba-tiba rasa kaki kanan terlampau pedih, tapi gagahkan jugak untuk sampai ke bahu jalan, sesampai di bahu jalan, terasa semua tenaga terus hilang, datang rasa pitam, dan terus terbaring di bahu jalan, sehingga orang ramai datang dan mengusung ke dalam kereta untuk dibawa ke hospital.

Ketika dalam perjalanan ke hospital, hati tidak dapat lari dari rasa bersalah dan berdosa, ya..kemalangan ini adalah kafarah Allah kepada dosa-dosa, di hospital, terpaksa menunggu hampir tiga jam di unit kecemasan sebelum dimasukkan ke wad, dalam menahan kesakitan, otak ligat memikirkan segala dosa-dosa lalu, menyesali dan berazam untuk tidak mengulangi kesalahan kepada Allah swt, akibat kemalangan kali ini, buku lali kanan disyaki retak, dan tulang juga dijangkiti bakteria.

Kemalangan ini menyebabkan diri bergantung hidup dengan tongkat selama tiga bulan, walaupun simen dibuang selepas 1 bulan, tapi kaki kanan masih tidak baik sepenuhnya, pernah terfikir kemungkinan akan kehilangan fungsi kaki kanan selamanya, namun alhamdullilah, sebaik masuk ke matrikulasi, sudah mampu berjalan tanpa tongkat, walaupun terpaksa berjalan terhenjut-henjut.

Ramadhan kali ini, Allah sekali lagi mengkafarahkan dosa saya dengan sedikit kemalangan di bulatan kedai mahasiswa, walaupun cederanya tak teruk, tapi ia mengingatkan diri akan kemalangan lalu, terus teringat akan hakikat semua kejadian ini, semuanya adalah tanda Allah masih kasih pada kita, pelik.. kenapa diri ini amat mudah ingat akan Allah di waktu kesakitan,waktu susah, tetapi tidak di waktu-waktu kesenangan, sedangkan Dia sentiasa ingat akan kita hambaNya.

Sememangnya setinggi mana cinta kita kepada Allah swt, tidak dapat menandingi kasih dan sayang Allah kepada kita, kasih dan sayang Allah itu 7 kali ganda kasih sayang ibu kepada kita, semua yang berlaku adalah perancangan dan ketetapan Allah swt kepada kita, walau ia baik mahupun buruk untuk kita, redhalah dengan ketentuanNya, ia akan menjadikan kita lebih dekat denganNya, semoga Allah mengampuni dosa kita dan memandang kita denagn kasih sayang di padang mahsyar kelak.....


Baca Selengkapnya....

Puasa


Azan maghrib yang dikumandangkan semalam, 19 september 2008 merupakan satu detik penting bagi pencinta ramadhan, azan itu tidak sekadar bermakna masuknya waktu berbuka sebagaimana biasa, namun azan ini juga bermakna telah masuk malam ramadhan ke 20, iaitu 10 malam terakhir ramadhan bagi tahun 1429H.


Entah mengapa, ramadhan kali ini dirasakan begitu pantas berlalu, terlalu cepat rasanya, hingga tanpa saya sedari, telah lama blog ini tidak dijenguk dan ‘post’ kan apa-apa artikel berkaitan ramadhan. Walaubagaimana, alhamdullilah, syukur pada Allah swt, kerana Allah masih lagi mengizinkan diri ini memasuki madrasah ramadhan pada tahun ini, tahun hadapan....?? Hanya Dia yang tahu.



Seingat saya, pertama kali saya berpuasa penuh adalah pada usia 7 tahun, ketika itu berpuasa penuh ada ganjaran, itulah antara strategi yang diguna ma dalam memastikan kami berpuasa penuh, dan sehingga kini, telah hampir 15 tahun ibadat ini diulang setiap tahun.
kalau kita teliti kembali, kebanyakan ibadat dalam islam ini berulang-ulang, solat lima waktu diulang setiap hari, puasa diulang setiap tahun, kerana pengulangan itu mejanjikan kecermelangan dalam beribadat, apabila kita telah terbiasa maka kita mampu melaksanakan dengan cemerlang, ‘repeat is the key of excellent’.

Namun masalah yang timbul apabila kita sentiasa mengulangi benda yang sama, kita akan lupa apakah tujuan atau matlamat ibadat kita itu? Solat adalah satu medium untuk kita menghubungkan hati kita dengan Allah, medium untuk kita berkomunikasi dengan Allah swt, dan ia hanya boleh dicapai dengan kita memahami dan menumpukan sepenuh perhatian kepada Allah ketika solat, namun kebanyakkan kita tidak faham pun apa yang kita lafazkan dalam solat kita.

Begitu juga ibadat puasa ini, firman Allah swt,

Hai orang-orang yang beriman, diwajibkan atas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang sebelum kamu agar kamu bertakwa
(al baqarah:183)



Kunci yang paling penting adalah taqwa, ibadat puasa itu dijalankan mestilah di atas dasar mematuhi perintah Allah swt, jika kebiasaannya kita bebas makan dan minum, di siang hari, maka pada kali ini, kita melepaskan diri kita dari kebiasaan itu, kita tinggalkan segala keinginan dan kehendak hati kita itu semata-mata demi mematuhi perintah Allah swt, itulah yang akan melahirkan taqwa dalam diri kita.

Daripada abu hurairah, beliau berkata, Rasulullah bersabda:
"tiap-tiap amalan anak adam di pergandakan pahalanya antara 10-700 kali, Allah azza wajalla telah befirman: kecuali puasa, kerana sesungguhnya puasa itu untukKu dan Akulah yang akan membalasnya, ditinggalkan keinginan hawa nafsunya dan makananya kerana Aku semata-mata."

(HR muslim)

Jika benar puasa yang kita jalankan selama 20 hari ini didasarkan pada mematuhi Allah swt, Tahniah diucapkan, moga anda beroleh taqwa, bagi mereka yang berpuasa sekadar kerana kebiasaan, kerana ia peraturan di bulan ramadhan, kerana malu atau disuruh, maka betulkan paradigm pemikiran anda untuk 10 hari terakhir ini, jadikan puasa sebagai medan bagi anda mendapatkan taqwa...

Baca Selengkapnya....

Saturday, August 23, 2008

Masjid cina

Masjid cina

Alhamdulillah, dua hari lepas saya dan sahabat, sufian pulang ke kampung halaman di kelantan, kesempatan selama dua hari di sana digunakan sebaiknya untuk melawat beberapa tempat menarik sekitar kelantan, dan salah satu tempat yang amat menarik perhatian adalah masjid cina yang kini masih dalam pembinaan di Rantau panjang. Meskipun masih lagi dalam pembinaan, namun binaan cina telah jelas kelihatan.

Dewan solat utama

Kesatuan ummat
Di awal cadangan pembinaan masjid ini, ada pihak yang mengatakan tindakan mendirikan sebuah masjid dengan senibina cina, seolah-olah memecahkan masyarakat islam, kerana masjid ini akan menjadi masjid yang khas buat orang cina, dan orang islam berbangsa lain tidak boleh memasuki masjid ini dan hanya solat di masjid dengan senibina melayu, ini akan memecahkan kesatuan ummat islam.


Pada hakikatnya, matlamat penubuhan masjid cina ini bukanlah untuk memecahbelahkan ummat islam, sebaliknya bermatlamat dakwah. Persepsi masyarakat non muslim di Malaysia, masuk islam bererti masuk melayu, seolah-olah islam itu khusus untuk orang melayu, sedangkan di negara China, terdapat lebih 20 juta muslim, melebihi ummat islam melayu di Malaysia, maka dicadangkan pembinaan masjid ini bagi menunjukkan islam itu bukan khusus untuk orang melayu sahaja, risalah islam ini adalah rahmat Allah kepada sekalian alam, menembusi batasan nasionalism yang sempit.
Dalam kompleks masjid cina
Binaan bumbung

Baca Selengkapnya....

Thursday, August 21, 2008

Islam dan Jepun::satu imbauan sejarah yang menarik

(Artikel ini diambil daripada laman web Ust hasrizal Abd Jamil)
Modernist Islam, 1840 - 1940: A Sourcebook oleh Charles Kurzman mencatatkan satu peristiwa penting islam dan jepun....

Lebih 100 tahun yang lalu, tatkala Jepun diperintah di bawah kepimpinan Maharaja Mutsuhito Meiji (1867 - 1912), beliau pernah menghantar surat kepada ‘khalifah terakhir umat Islam’, Sultan Othmaniyyah iaitu Sultan Abdul Hamid II (1876 - 1909) di Istanbul. Surat itu merupakan perutusan dari seorang Maharaja ‘Timur’ kepada seorang Maharaja ‘Timur’ yang lain, menyatakan keinginan Maharaja Mutsuhito untuk mengangkat persamaan ketimuran itu ke tahap yang lebih tinggi. Matsuhito Meiji

“Kita berdua adalah Maharaja Timur, dan sudah tentu menjadi tuntutan keperluan sesama kita dan rakyat kita, untuk bersahabat dan saling berhubung, sebagaimana yang dilakukan oleh masyarakat Barat sesama mereka, tatkala Barat itu juga melihat kita sebagai ’satu’ iaitu ‘orang Timur’. Beta melihat orang Barat menghantar misionari mereka ke negara ini untuk menyebarkan agama mereka kerana kebebasan beragama yang ada di sini…
Beta melihat tuan tidak melakukan perkara yang sama. Beta mahu tuan menghantar pendakwah-pendakwah ke negeri ini untuk mengajar dan menyebarkan agama tuan, yang boleh menjadi asas ikatan moral antara kita!”, titah Maharaja Mutsuhito Meiji di dalam perutusannya kepada Sultan Abdul Hamid II di ibu kota Ummah, Istanbul.

REAKSI KHALIFAH

Tatkala tamadun Islam di ambang keruntuhan dek serangan luar dan dalam, ketika itulah suatu negeri baru ditawarkan sebagai tapak menyuburkan Islam… bumi Jepun.
Sultan Abdul Hamid II

Surat Maharaja Meiji itu sangat menarik perhatian Sultan Abdul Hamid II. Di Istana Yildiz, sebuah komiti telah ditubuhkan untuk mengkaji akan hal ini. Komiti itu dibentuk bersama Sheikh al-Islam dan Menteri Pendidikan, kedua-duanya sangat mengambil berat akan pelawaan luar biasa ini. Ketika itu, kedua orang penting Istana ini telah berpakat bersama Sayyid Jamal al-Din al-Afghani, reformis Muslim terkemuka di zaman itu yang bermastautin di Istanbul, untuk menyediakan perancangan berkaitan hal ini. Mereka pergi mengadap Sultan dan diskusi bermula.

“Kami mencadangkan agar sebuah rombongan deligasi dibentuk dari kalangan ilmuan Madrasah Istanbul untuk dihantar ke Jepun”, kata Sheikh al-Islam dan Menteri Pendidikan.
Sayyid Jamal al-Din al-Afghani hanya mendiamkan diri. Sultan Abdul Hamid II merenung ke arahnya dan meminta pandangan al-Afghani. Sayyid Jamal al-Din al-Afghani

“Tuanku, ilmuan-ilmuan yang dicadangkan itu telah menjauhkan Muslim dari Islam, bagaimanakah mereka boleh dipertanggungjawabkan untuk mengajak masyarakat Jepun kepada agama kita? Saya berpendapat, adalah penting untuk kita mengkaderkan golongan bijak pandai, memberikan mereka pendidikan khas untuk melayakkan diri mereka memikul tugas ini mengikut keadaan semasa”, tegas Sayyid Jamal al-Din al-Afghani.

Sultan terdiam.

“Buat masa ini, cukuplah dihantar surat perutusan bersama hadiah-hadiah yang sesuai untuk memaklumkan kepada Maharaja Meiji bahawa jemputannya sudah diterima dan diberikan perhatian yang serius. Nyatakan yang tuanku akan menunaikan jemputan itu dengan sebaik mungkin”, simpul Sayyid Jamal al-Din al-Afghani kepada Sultan Abdul Hamid II.

Cadangan itu diterima.

Perutusan dihantar, namun agenda pendidikan khas untuk pendakwah Islam ke Jepun itu tidak terlaksana. Jemputan itu ditelan masa dan hilang dari ingatan…

Sultan Abdul Hamid II menggerakkan Agenda Pan Islamisma beliau dengan begitu agresif. Sayyid Jamal al-Din al-Afghani yang sering berkonflik bersama beliau, adalah ideologue yang tidak boleh dikesampingkan. Pan Islamisma adalah ibarat Islam sebagai ideologi politik, bertujuan membina ikatan emosi dan rasa antara umat Islam seantero dunia, agar bersatu padu mendepani imperialisma Barat yang semakin dominan.

Perutusan Pan Islamisma dihantar ke seluruh dunia.


PELAYARAN ERTUGRUL



ERTUGRUL


607 anak kapal bersama 57 pegawai telah memulakan pelayaran jauh menuju Jepun pada 14 Julai 1889, bersama Kapten Ali Bey sebagai ketuanya. Perjalanan membelah lautan itu sungguh dramatik. Persinggahannya ke India, dan Semenanjung Tanah Melayu sarat dengan pelbagai catatan yang berharga. Masakan tidak, kapal utusan khalifah bangsa Islam itu belayar dengan misi besar, mengajak kaum Muslimin bersatu dari Istanbul ke hujung terbitnya mentari harapan.

Selepas 11 bulan belayar, Ertugrul tiba di Yokohama pada 7 Jun 1890.

Rombongan yang dipimpin oleh Kapten Ali Bey itu disambut meriah oleh Maharaja Meiji dan penduduk Jepun. Mereka saling bertukar hadiah dan meriam ditembak ke udara sebagai mengalu-alukan ketibaan rombongan yang dinanti-nanti ini. Masyarakat Jepun keluar beramai-ramai berpesta dan berebut-rebut melihat bendera dan kapal Othmaniyyah.

Selama beberapa hari, pelbagai majlis diadakan. Ketibaan kaum Muslimin Othmaniyyah itu amat dialu-alukan.

TRAGEDI

“Tangguhkan sebentar. Ini musim taufan!”, pesan watan kepada tetamu.

Namun Ertugrul tidak bertangguh. 15 September 1890, Ertugrul berlayar meninggalkan Yokohama.

Hari pertama cerah menyinar. Kapal itu ceria dengan 1001 berita yang ingin disampaikan kepada Sultan di Istanbul. Namun segala-galanya bertukar menjadi mimpi ngeri apabila taufan 16 September datang seperti yang dipesan. Ertugrul terperangkap di dalam bencana.

Sehingga lewat malam, kapal dan kira-kira 600 anak buahnya dalam keadaan genting. Pelbagai kerosakan berlaku dan tatkala pekat malam mengundang pagi, Ertugrul terhempas berkecai merempuh terumbu di Pulau Oshima, tidak jauh dari pantai Wakayama yang berbatu.

Dalam jerit pekik warga utusan khalifah, Ertugrul tenggelam ditelan ombak. Lebih 500 anak kapal terbunuh. Maharaja Meiji menyambut berita itu dengan kesedihan.


Tugu peringatan Tragedi Kapal Ertugrul di Pulau Oshima hari ini

Terasa basah air mata saya mengenangkan kemalangan itu. Ia bukan sekadar kemalangan yang menenggelamkan kapal utusan Khalifah, ia juga menenggelamkan harapan ramai umat Islam di Kepulauan Melayu yang turut sama mengirimkan mesej ke kapal Ertugrul agar Khalifah mengusahakan bantuan membebaskan tanah air kita dari penjajahan Britain dan Belanda....




video

Bukan itu sahaja, ia turut sama menjadi siri bencana yang akhirnya menyaksikan tenggelamnya legasi Ummah apabila Sultan Abdul Hamid II sendiri digulingkan oleh Parti Ittihad ve Terakki pada 1909 dan Khilafah Othmaniyyah dengan rasminya dikebumikan pada tahun 1924… tiada lagi Islam dan Ummah sebagai satu. Turki menjadi Turki, Jepun sebagai Jepun, Tanah Melayu bergelar Malaysia, dan semangat persaudaraan Islam hilang ditelan masa.

Maharaja Meiji telah menjemput Islam dan Muslim… seakan semangat penduduk Madinah yang membuka ruang baru selepas kesempitan Mekah yang menekan dakwah.

Ada yang mengatakan masyarakat jepun itu umpama orang islam tanpa muslim, masyarakatnya terdidik dengan nilai-nilai yang amat dekat dengan islam, sayang mereka tidak mengucap dua kalimah syahadah...mereka sedang mencari makna hidup, tetapi siapa yang akan membimbing mereka, mungkin kita boleh katakan Jepun kini adalah Yathrib bagi akhir zaman ini..




Baca Selengkapnya....

Tuesday, August 19, 2008

Selepas bergraduan....



Bermula 14hb sehingga 17hb ogos yang lepas berlansungnya hari konvokesyen Universiti Sains Malaysia ke 38, USM setelah lebih 40 tahun ditubuhkan, sebagai universiti pertama ditubuhkan pasca kemerdekaan telah sekali lagi melahirkan graduan-graduan yang akan terjun ke medan masyarakat, berbakti kepada tanah air tercinta. Di sini, walaupun sudah agak lewat, saya ingin mengucapkan setinggi-tinggi tahniah kepada semua graduan yang telah berjaya menggengam segulung ijazah setelah melalui segala jerit perih dalam usaha mendapatkan pengiktirafan akademik dari universiti terbaik di Malaysia. Terasa riang dan gembira apabila memandang wajah-wajah kegembiraan para graduan bergambar bersama keluarga, wajah-wajah kepuasan dan kegembiraan menggambarkan bertapa mereka menanti saat-saat ini. Kepada bekas aktivis PMIUSM yang bergraduasi pada tahun ini, khususnya abg amer shahreza, abg farid, abg zairul, kak azura, sesungguhnya pemergian antum semua amat terasa buat kami, warga PMIUSM. Moga antum semua diberkati Allah dan terus sukses dalam apa sahaja bidang yang antum ceburi.

Pada majlis konvokesyen kali ini, sekali lagi saya diminta oleh pihak Pusat Islam USM untuk mewakili pusat islam sebagai pembaca doa dalam majlis ini, namun bukan itu yang ingin dibicarakan di sini, tetapi peluang berada di atas pentas konvokesyen, di barisan hadapan, secara lansung memberi peluang kepada saya untuk melihat secara lebih dekat para graduan yang bergraduan pada majlis tersebut. Banyak wajah yang dapat saya perhatikan, ada yang senyumnya tidak hilang, sebenarnya tidak bergerak sejak berada di tangga hingga turun, ada yang naik dengan muka yang malas, keletihan menanti agaknya, ada yang dengan wajah selamba, tetapi wajah yang paling banyak dapat saya perhatikan adalah wajah-wajah yang takut, gemuruh agaknya, bila begitu kondisinya, aturan yang diterangkan ketika rehearsal pun kelam-kabut, tidak mengikut susunan seperti yang diarahkan marshal yang bertugas, ‘UP,UP’ kedengaran dekan di sebelah member isyarat, agar susunan yang kian kelam-kabut di pentas kembali kepada asal, selepas itu saya diberitahu pembawa cokmar yang dudukdi sebelah kanan, katanya sidang sebelum ini ada yang berjalan ke belakang rostrum, habis pening kepala marshal bertugas. Agak lucu bila memikirkan semua senario ini, terpikir di benak fikiran,”bagaimanalah aku masa konvo nanti”. Hm, tinggal setahun lagi, harap-harap segalanya lancar.

Inilah keadaannya apabila graduan-graduan ini hendak menuju ke tengah pentas, menerima ijazah yang akan dianugerahkan, maklumlah, inilah salah satu detik bersejarah dalam hidup mereka. Melihat para graduan yang memenuhi lebih tiga per empat Dewan Tuanku Syed Putra, ini baru untuk satu sidang, konvokesyen kali ini sahaja sudah lapan sidang, saya terfikir, ke mana mereka semua, para graduan ini akan pergi? Di sektor mana mereka akan berbakti? Moga-moga mereka semua akan menjadi aset terbaik walau di mana mereka bekerja sekalipun, bagi graduan-graduan muslim, harapannya mereka bukan sekadar mampu bertugas dengan baik, yang lebih utama mereka mampu menjadi agen islam, menjadi contoh individu muslim, cerminan kepada kecemerlangan akhlak dan pribadi yang diterapkan dalam ajaran islam. Allah swt berfirman di dalam al-Quran mengatakatan orang-orang beriman dan berilmu itu lebih tinggi darjatnya, malah ayat pertama yang diwahyukan kepada Baginda Nabi Muhammad saw juga adalah seruan membaca, menuntut ilmu. Dalam konteks masa kini, graduan-graduan muslim yang lahir daripada IPT merupakan mereka yang berilmu, malah diiktiraf keilmuan mereka.

Perlu difahami, darjat yang dikurniakan Allah swt itu adalah bagi mereka yang memanfaatkan ilmu itu sebagai jalan dalam mendekatkan diri mereka denganNya, malah digunakan juga ilmu tersebut untuk membawa manusia pulang kepada jalan yang haq, jalan yang Allah redha. Mendekati Allah adalah megenali sifat dan perananNya, bukan sahaja dalam merencana kegiatan alam, mengatur sistem-sistem di bumi yang saling berkaitan, malah dalam mengatur dan mentarbiyyah diri kita, tanpa ramai menyedari, sebenarnya segala yang berlaku dalam hidup disusun dan diatur oleh Allah swt, sesungguhnya sebaik-baik perancang itu adalah Allah swt. Ada yang Allah swt lahirkan dalam keluarga yang senang lenang, ada yang lahir dari keluarga yang miskin, ada yang diberi kelebihan tertentu, namun asal kita semua adalah sama, hamba Allah yang telah berjanji setia dengan Allah di alam roh. Bagi para mahasiswa yang belum bergraduan, Allah telah memilih kita untuk berada dalam gedung ilmu ini, manfaatkanlah sebaik mungkin. Bagi para graduan, terjunlah ke dalam masyarakat dan jadilah sebagaimana air mutlak, suci dan menyucikan, hati yang suci dan dekat dengan Allah dalam masa yang sama menyucikan mereka yang mencari-cari arah hidup.

Baca Selengkapnya....

Tuesday, August 12, 2008

Pendidikan Rohani

Pendidikan yang tepat dan jitu adalah pendidikan yang dilaksanakan dengan matlamat untuk mendidik, memberi kesedaran akan hakikat diri manusia itu sendiri iaitu roh. Roh atau rohani juga disebut sebagai sains kerohanian (spiritual science) atau spiritual quotient (SQ). Ia merupakan didikan yang dilaksanakan secara saksama dan bersepadu dalam membina 3 komponen manusia iaitu akal, nafsu dan roh. Pendidikan ini sangat jauh berbeza jika dibandingkan dengan pendidikan Barat yang hanya menumpukan pembinaan akal, fizikal dan nafsu semata-mata. Pendidikan ala barat ini melahirkan manusia yang tidak seimbang antara pembangunan akal, roh dan nafsunya.
Baginda Nabi Muhammad SAW memerintahkan ibu bapa agar mendidik anak-anak mengerjakan solat seawal usia 7 tahun. Ertinya, didikan secara praktikal dalam melatih dan membentuk SQ ini sudah bermula sejak usia tujuh tahun. Malah ibu bapa wajib memukul anak-anak jika mereka lalai dalam melaksanakan solat apabila telah mencapai usia sepuluh tahun. Ini menunjukkan persoalan solat adalah tanggungjawab yang berat yang telah diamanahkan kepada ibu bapa, kerana ia membina rohani dan pribadi individu muslim seawal usia muda.

Oleh kerana persoalan solat itu amat penting, ia mesti dilaksanakan secara kolektif bersama ahli keluarga tanpa mengecualikan anak kecil kerana inilah yang akan mendisiplinkan seluruh kehidupan berkeluarga. Kalau solat tidak dapat didisiplinkan, kehidupan keluarga akan menjadi kucar-kacir dan berterabur, ini juga menandakan islam memandang tinggi akan aspek displin dalam melahirkan generasi yang berkualiti. Solat yang diprogramkan di rumah mampu untuk mengajak atau membuatkan anak-anak ini berfikir akan wujudnya Maha Pencipta, malah inilah satu langkah yang praktikal dalam proses membentuk rohani anak-anak. Dalam membina rohani atau apa sahaja elemen, ia mesti dididik sejak di usia muda, sebab itu ada pepatah melayu yang berbunyi, melentur buluh biarlah dari rebungnya. Konsep ini sebenarnya dipraktikkan di luar negara.

Masyarakat Australia sebagai contoh, mengajar anak-anak mereka untuk hidup sebagai bangsa yang maju dan mampu untuk menguasai ekonomi dan dunia. Ini dimulakaan dengan melatih pelajar sekolah dasar menjual kek cawan (cup cake) untuk dijual ketika keluar dari rumah menuju ke sekolah. Manakala pelajar sekolah menengah pula diajar supaya berdikari dengan bekerja di pejabat setelah tamat waktu pengajian. Malah mereka disokong pula oleh majikan-majikan premis di tempat mereka bekerja secara sambilan (part-time). Ini merupakan satu contoh pembinaan yang dimulakan sejak dari kecil. Berbeza dengan fenomena yang berlaku di Malaysia, siswazah-siswazah universiti yang mengambil bidang pertanian dan ekonomi contohnya, mereka masih belum tahu apa itu pemasaran (marketing). Bagaimana bangsa Cina di Malaysia dapat menguasai tampuk ekonomi negara? Mereka juga mengajar anak-anak mereka berniaga secara kecil-kecilan sejak kecil lagi.

Kejatuhan mendadak nilai moral dan akhlak remaja islam pada hari ini, bukan sahaja di Malaysia, malah seluruh dunia, merupakan masalah pembentukan pemikiran dan pembinaan rohani, sana-sini kita dapat melihat gejala sosial yang kian meruncing, jika kita selidiki mereka yang bermasalah ini, kita mendapati berlakunya kepincangan dalam membentuk aspek rohani seawal usia muda lagi, sama ada di rumah mahupun di sekolah. Apakah mungkin, kita mahu melihat generasi berkualiti di masa depan, yang mampu memimpin Negara, mampu membela agama kita, andai aspek pendidikan asas ini tidak dipandang serius pada hari ini? Mengapa perkara sebesar sistem pendidikan bagi umat Islam yang boleh memperkasakan umat Islam ini tidak dikaji dan ddibinccangkan ddi peringkat nasional, atau global seperti OIC? Inilah satu persoalan yang perlu difikir oleh mereka yang punya kesedaran.

Baca Selengkapnya....

Friday, July 18, 2008

Ke Manakah Ilmu Membawa Kita??

Kita biasa mendengar sabda baginda nabi yang menyarankan kita menuntut ilmu, antaranya, ‘Jika kamu mahukan dunia, maka hendaklah kamu berilmu, jika kamu mahukan akhirat, maka hendaklah kamu berilmu, jika kamu mahukan kedua-duanya, maka hendaklah kamu berilmu’ (HR Bukhari) Sememangnya menuntut ilmu itu dituntut ke atas semua individu muslim, tanpa mengira lelaki atau perempuan, kerana ilmu itu cahaya yang menunjuk manusia jalan kebenaran, ilmu memandu manusia menuju jalan kehidupan yang benar, menegah manusia dari terbabas dari landasan. Ilmu yang dimaksudkan di sini bukanlah sekadar ilmu agama seperti ilmu tauhid, fiqh, tasawwuf, tafsir dan sebagainya, ilmu di dalam islam itu tidak streotaip. Ilmu-ilmu seperti kimia, biologi, perubatan, dan sepertinya juga termasuk dalam ilmu-ilmu islam, kerana hakikatnya semua ilmu di dunia ini datangnya dari Allah, malah Allah Maha Bijaksana. Kebijaksanaan Allah mengatur segala sistem-sistem dalam dunia ini merupakan petunjuk kepada mereka yang mencari makna diri. Allah berfirman yang bermaksud, ‘ sesungguhnya dalam penciptaan langit dan bumi, dan silih bergantinya malam dan siang terdapat tanda-tanda bagi orang-orang yang berakal, mereka yang mengingati Allah sambil berdiri dan duduk dan dalam keadaan berbaring dan mereka memikirkan tentang penciptaan langit dan bumi(seraya berkata): ‘Ya Rabbana!, tiadalah Engkau ciptakan sema ini dengan sia-sia. Maha suci Engkau, lantaran itu peliharalah kami dari azab nerakaMu’ (al-imran:190-191) Keyakinan akan wujudnya pencipta kepada alam ini turut diakui oleh seorang ahli sains, iaitu Sir Issac Newton, beliau berkata: ‘Janganlah ragu-ragu tentang adanya Yang Maha Pencipta, sebab tidak masuk akal, bahawa kebetulan yang mewujudkan pokok dari alam ini’. Keyakinan akan kewujudan Yang Esa akan timbul pada mereka yang berilmu, namun kita hairan mengapa ada di kalangan bijak pandai bergraduan dari universiti terbaik dengan rekod cemerlang, tetapi tidak mengenal Allah malah mengengkari perintahnya? Ada satu hadith yang berbunyi, ‘Pelajarilah apa sahaja yang kamu boleh belajar. Akan tetapi Allah tidak akan memberi ganjaran sehinggalah kamu ‘amalkan (apa yang kamu pelajari)’ Kadang-kadang kita merasakan apabila kita menuntut ilmu, kita sudah melaksanakan sebahagian dari tuntutan dalam agama, namun adakah ilmu itu kita gunakan untuk kita lebih dekat denganNya? Malah, apakah niat kita sebenarnya dalam menuntut ilmu? Betulkah untuk mengenal Allah? atau cukup sekadar untuk mendapat ilmu itu? Cukupkah sekadar beroleh ilmu untuk berbahas hukum dengan berjela-jela? Jika kita renung kembali, matlamat agama itu adalah demi mendekatkan manusia dengan Allah, bagi membolehkan manusia merasai kewujudan Allah, menguatkan muraqabatullah. Cuba kita kenang kembali sirah di awal kemunculan islam, Bilal bin Rabah ketika islam, cuma diajar lima ayat surah al-Ikhlas oleh Rasulullah, namun ketika disiksa di atas padang pasir yang panas, ditekan dengan batu yang besar, beliau tidak berganjak dari keimanan, meskipun ilmunya tidak seberapa, kerana ilmu yang sedikit itu dihayati. Inilah yang perlu kita renung dan koreksi kembali diri kita, ke mana ilmu yang kita pelajari hingga kini membawa kita, adakah mendekati Allah atau menjauhi redha Allah swt…

Baca Selengkapnya....

Jangan Sombong


Umar al-khattab ada berkata, ‘ kalau kamu mahu menjauhi kemusnahan, maka hendaklah kamu mengenali punca kemusnahan itu’. Baginda rasullulah pernah berkata, antara punca yang merosakkan manusia itu ada tiga, iaitu, nafsu yang merajai, kebakhilan yang dituruti dan kekaguman pada diri sendiri (riwayat imam muslim). Bagi mereka yang mahu mendekatkan diri kepada Allah akan sentiasa cuba menjauhi sifat-sifat yang ditegah Allah, namun satu penyakit hati yang sering menimpa mereka dan menggagalkan mereka adalah sifat bangga dengan diri, dan ini turut menimpa mereka yang menggelarkan diri mereka pendakwah islam, penyeru agama Allah. Penyakit ujub ini bagaikan barah yang mungkin menjangkiti sesiapa jua, dan sifat ini amat dikecam oleh Allah, dalam hadith qudsi Allah menyebut, “ sombong adalah selendang-Ku, dan agung adalah pakaian-Ku. Siapa yang menyaingi Ku dalam salah satu dari kedua duanya, maka akan aku lemparkan ke dalam neraka jahanam” (Riwayat ibnu majah, Ahmad dan Muslim) Islam menganjurkan umatnya sentiasa bersifat dengan sifat tawadhuk, iaitu sifat merendah diri, kerana kita meyakini, apa yang dimiliki di dunia ini amatlah kecil dengan apa yang ada di akhirat sana, lebih-lebih lagi segala yang kita miliki kini bukanlah milik kita, ia Cuma pinjaman daripada Allah, demi melaksanakan amanahNya sebagai khalifah di muka bumi Allah ini. Seorang yang memiliki kemahiran menulis, maka tulisannya perlu membawa manusia mendekati Allah, mereka yang dikurniakan suara yang merdu, maka nyanyian dan bacaan puisi merka perlu membuatkan manusia menginsafi kehidupan mereka, mereka yang diberi kebijaksaan perlu menggunakannya demi kebangkitan ummat, mereka yang ditakdirkan pemimpin, perlu memimpin yang di bawah kepada kehidupan yang diredhai Allah. Semua pangkat, kelebihan , serta kuasa yang diberi itu adalah pinjaman Allah, maka tiada sebab untuk kita berbangga dengan sesuatu yang bukan milik kita, Rasullulah saw pernah berkata, “ sesungguhnya Allah swt memerintahkan aku agar tawadhuk. Jangan sampai ada salah seorang yang menyombongkan diri pada orang lain. Jangan sampai ada yang bongkak pada orang lain” (Riwayat muslim, ibnu majah dan abu daud) Tawadhuk atau merendah diri ini berkaitan hati, dan hanya Allah yang mengetahui apa yang ada di dalam hati manusia, Ibnu Athaillah dalam kitab al-hikam menyebut, jika ada seseorang yang yakin dirinya itu tawadhuk, maka jelas sekali orang itu sombong, Ibnu Athaillah juga menyebut, orang yang tawadhuk itu apabila diberi sesuatu anugerah, jawatan, atau penghargaan, dia merasakan dirinya belum layak malah tidak patut menerimanya, inilah orang yang tawadhuk. Namun, pada hari ini, ramai yang salah anggap akan konsep tawadhuk ini, ada yang tidak mahu menerima apa-apa jawatan, tugas, kerana mereka bimbang mereka akan riyak dengan semua itu,maka menurut imam Ghazali orang ini sudah riyak, kerana mereka merasakan diri mereka layak untuk jawatan itu, sekaligus menggambarkan diri mereka memiliki kelebihan berbanding yang lain. Umar al-khattab seorang yang amat tawaduk, pernah sekali seorang utusan dari sebuah negara datang ke madinah mahu berjumpa dengan Umar, amirul mukminin ketika itu, lalu utusan itu mendapati umar sedang tidur di atas pelpah tamar, di bawah pohon kurma, tanpa seorang pengawal sekalipun, ini adalah contoh produk yang dididik dan dibentuk oleh rasullulah, inilah generasi yang disifatkan syed Qutb sebagai generasi al-Quran, yang benar-benar menginsafi kekurangan diri sebagai manusia dan hamba Allah di muka bumi.

Baca Selengkapnya....

Di manakah kekuatan kita??



Amirul mukminin, Umar al-khattab pernah berkata, sesungguhnya hidup ini adalah kembara, kembara menuju negeri abadi iaitu akhirat. Namun sesuai dengan makna insan itu sendiri, kita sentiasa lupa akan matlamat kita dan tergelincir dari landasan yang benar, landasan yang membawa kita menemui kasih yang maha agung yakni Allah swt. Dalam sebuah hadith, baginda nabi berkata,
Sudah hampir tiba suatu masa di mana umat ini akan dikerumuni oleh semua bangsa di dunia, seumpama mereka adalah makanan dan akan diratah oleh mereka yang mengelilingi mereka. Para sahabat bertanya, adakah lantaran kerana kami sedikit di kala itu? Baginda menjawab, tidak, bahkan kamu yang paling ramai ketika itu, tetapi ramainya kamu ketika itu bagaikan buih di lautan, Allah mencabut rasa gerun terhadap kamu dari hati musuh-musuh kamu, dan Allah mencampakkan al-wahnu ke dalam hati kamu. Sahabat bertanya, apakah al-wahnu itu yaa Rasulullah? Baginda menjawab, CINTA PADA DUNIA DAN TAKUT MATI.

Kita masih belum lupa akan filem fitna yang diterbitkan oleh seorang ahli parlimen belanda, satu filem yang secara terangnya menghina kesucian agama yang diredhai tuan dunia ini, sehari sebelum itu ada satu peristiwa yang member kemenangan kepada kita, mungkin tak ramai yang mengetahui, bahawa sehari sebelum filem fitna itu dikeluarkan, Vatican city telah membuat pengumuman, buat pertama kalinya umat islam mendahului umat kristian katholik dari sudut bilangan penganutnya. Namun sedihnya, sehari selepas itu kita dihina oleh seorang atheis bagaikan kita ini tiada maruah,ramainya kita itu tidak menggerunkan mereka sedikit pun, ramainya umat islam kini tidak membawa erti, sebagaimana yang dikatakan rasulullah, ramainya kita ini hanya bagai buih di lautan, hanya sekadar buih yang pecah dengan mudah apabila disentuh, yang luntur semangat juang apabila diugut, yang akan lari bertempiaran apabila digertak, ramainya kita ini bagaikan sekawan kambing yang lari apabila diancam seekor serigala, ramainya kita ini bukannya ramai bagai segerombolan singa yang ganas yang mampu menakutkan serigala hanya dengan ngaumannya, atau mungkin kita ini singa, namun singa yang penakut, singa yang mempunyai mentaliti seekor kambing, singa yang tidak menyedari kekuatan yang dimilikinya.

Cuba kita renungi kehebatan umat ini, kita merupakan yang teramai, kita mendominasi populasi dan dunia ini, Negara islam merupakan pengeksport utama minyak, emas hitam yang amat beharga kini, namun di mana silapnya? di mana kekuatan itu bersembunyi? Kekuatan itu bukan bersembunyi atau disembunyikan, sebenarnya ia tidak wujud langsung, kerana hati umat islam telah dijangkiti dengan al-wahnu, cinta pada dunia dan takut akan kematian. Umat islam makin melupai matlamat kehidupan dan tenggelam dalam kemewahan dan kesenangan dunia. Lihat sahaja pada bumi palestin, ketika mereka dizalimi oleh Israel, adakah mana-mana Negara islam yang mengelilingi palestin dan Israel itu membela mereka? Atau menghulurkan bantuan? Inilah akibatnya apabila apabila manusia begitu cinta pada dunia dan takut akan kematian, hati yang cinta pada dunia itu sedikit demi sedikit akan menjauhi kecintaan kepada Allah dan lupa pada akhirat, kerana yang dituruti ketika itu adalah kehendak nafsu, bukan kehendak iman, sebagaimana yang disebut oleh Rasulullah saw,
"Sesungguhnya jalan ke syurga itu dikelilingi dengan perkara yang dibenci nafsu, manakala jalan ke neraka itu dikelilingi dengan perkara yang disukai nafsu."

Inilah satu fonomena yang menimpa umat kini, yang perlu kita koreksi bersama, perlu kita kembali bersatu, kembali kepada syariat yang tulen dating dari Allah swt. Dunia ini adalah medan kita berbakti, janganlah kita mengutamakan dunia melebihi akhirat, sesungguhnya dunia yang dicari tidak akan memberi apa-apa makna kepada insan, kerana kita pada suatu hari kelak akan kembali kepada Rabb kita, di situlah tempat kita menikmati kebahagiaan, bukan di dunia Ini, dunia ini adalah medan kita menempuh ujian, mereka yang lulus dalam ujian dunia inilah yang akan terpilih untuk mengecapi kebahagiaan akhirat, bagi yang gagal dan leka dengan kesenangan dunia, maka di akhirat sana, yang menanti adalah sengsara. Sahabat sekalian, hidup ini hanya sekali, peluang untuk beramal hanya sekali, peluang untuk menggapai cinta Allah ini hanya sekali, berusahalah, beramal, yakinlah, sesungguhnya mereka yang ikhlas terhadap tuhannya tidak akan dizalimi, malah akan dianugerahi kemanisan iman yang menjamin kebahagiaan dunia dan akhirat. Ingatlah kembali kepada penyaksian kita kepada Allah,


’Dan(ingatlah) ketika tuhanmu mengeluarkan dari sulbi anak cucu adam keturunan mereka dan Allah mengambil kesaksian terhadap roh mereka,”Bukankah Aku ini tuhanmu?” mereka menjawab”Betul, kami bersaksi”(kami lakukan begitu) agar di hari kiamat kamu tidak mengatakan, ”sesungguhnya ketika itu kami lengah terhadap ini’

Bersamalah kita kembali merenungi kehidupan kita dan sama-sama kita mengejar redha Allah kepada kehidupan kita di dunia ini..

Baca Selengkapnya....